sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kaivattu rentous ja vaniljapuustit


Kevät on mennyt hirmuista kyytiä. Viikot ovat olleet kiireisiä, ja monena peräkkäisenä viikonloppuna on ollut menoja. Vapaa-ajan ohjelma on ollut hauskaa, mutta olen huomannut kaipaavani myös rauhallisia kotipäiviä ilman aikatauluja. Tänä viikonloppuna kävi ystävä poikansa kanssa yökylässä. Rauhallinen oleilu ja höpöttely auttoivat unohtamaan työasiat, ja olo on ollut tänäänkin harvinaisen rentoutunut.

Yleisesti kuulumisista voisin kertoa sen verran, että arki rullaa omalla painollaan eikä mitään ihmeellistä ole viima aikoina tapahtunut. Toisaalta taas mielessä pyörii jo käytännönkin tasolle ehtineitä suunnitelmia, jotka voivat muuttaa elämää hyvinkin paljon. Ihanan epäselvästi kerrottu, eikö ;) Kyse on työkuvioista, joihin olen jonkin aikaa jotakin määrittelemätöntä muutosta kaivannut. Nyt on avautunut yksi mahdollisuus, jonka toimivuutta pohdiskellaan ja kuulostellaan. Enempää en pysty asiasta vielä kertomaan, koska kyse ei ole pelkästään minusta. Kutkuttavaa jännitystä ja luottavaista mieltä siis!

Olen ollut kevään aikana taas väsynyt. Liekö kyseessä yleistä kevään vetämättömyyttä vai johtuuko olo kiireestä, en tiedä. Ajatukset tuntuvat käyvän välillä ylikierroksilla, ja olen sortunut jälleen suorittamaan elämääni, mikä tietysti kostautuu väsymyksenä. Lisäksi syksyinen murtuma muistuttelee itsestään edelleen hermokipuna ja juilimisena. Rasituksen myötä kipu yltyy välillä niin, että on vaikeaa kävellä. Mietin, pitäisikö käydä lääkärissä vai odotella rauhassa olon helpottuvan.

Takaisin tämänpäiväisiin tunnelmiin: Nukuin pitkään, katselin hömppää telkkarista, leivoin metsurin hommia puuhaaville miehille pullaa, ja keitin kahvit. Tällä kertaa leivoin vaniljapullia, joiden reseptiä muokkasin netistä löytämistäni ohjeista.

Vaniljapuustit

150g rasvaa
1,5 rkl kardemummaa
1tl vaniljasokeria
10dl jauhoja
4dl vettä
2pss kuivahiivaa
1tl suolaa
1dl sokeria

Täyte:
100g rasvaa
2tl jauhoja
2tl vaniljasokeria
2dl tomusokeria

Taikinaa varten rasva sulatetaan. Rasvaan sekoitetaan kardemumma, vaniljasokeri ja jauhot. Vesi lämmitetään kattilassa kädenlämpöiseksi, ja siihen liuotetaan suola ja sokeri. Noin yhteen desiin jauhoja sekoitetaan kuivahiivat. Jauho-hiivaseos vispataan maustettuun veteen. Lopuksi neste sekoitetaan voi-jauhoseokseen, ja taikina vaivataan tasaiseksi.

Annoin taikinan kohota liinan alla täytteen valmistamisen ajan eli pehmeään rasvaan lisätään loput täytteen ainekset. Taikina puolitetaan, ja puolikkaat kaulitaan suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Täyte levitetään levyille, ja levyt rullataan. Rullat voi pätkiä muutaman sentin paksuisiksi kiekoiksi, jotka voi laittaa paperivuokiin. Minulla ei ollut vuokia, joten tein pullista korvapuustien mallisia. (Täyte valui hieman paiston aikana, mutta ei onneksi kovin pahasti.) Pullat kohotetaan, voidellaan, ja niiden päälle voi ripotella raesokeria. Pullat paistetaan 200c noin 15min.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti