perjantai 2. elokuuta 2013

Villasukkapäiviä ja mustaherukanlehtimehua

Ystävällä oli hyvä nimitys päivälle, jolloin saa tehdä, mitä huvittaa. Jos haluaa lähteä ihmistenilmoille niin siitä vaan, mutta jos haluaa viettää päivän kotona löllötellen, niin sekin on oikein sallittua. Kyseessä on villasukkapäivä, tai vielä tuttavallisemmin kalsaripäivä. Tällä viikolla noita päiviä on ollut useampikin, terkkuja vaan täältä pyjamahousulta. Loma on siis alkanut, ja sitä on vietetty pääosin kotona. Viikon suunnitelmiin on vaikuttanut myös koiran leikkuutus, joten toipilaan kanssa on ollut hyvä olla kotosalla.

Tämän päivän suurin saavutus on marjapuskissa rymyäminen ja mustaherukanlehtimehun puoliksi tekeminen. Mehu on niin helppo tehdä, ettei sitä voi oikein tekemiseksi sanoakaan. Ohjeen olen ottanut kotiliedeltä ja muokannut sopivaksi.
Mustaherukanlehtimehu:

2,5l siistejä mustaherukanlehtiä
2,5l kiehuvaa vettä
n. 30g sitruunahappoa
Sokeria maun mukaan

Lehdet huuhdellaan hyvin, ja niiden päälle kaadetaan kiehuva vesi sekä sitruunahappo. Mehun annetaan maustua joitain tunteja tai seuraavaan päivään. Sitten mehu siivilöidään ja pullotetaan. Mehun voi pakastaa. Itse tykkään sokeroida mehun laimennusvaiheessa, tämä on siis "tiivistettä".

Olin viime kesänä ostanut sitruunahappoa 100g pussin ja käyttänyt siitä osan. Nyt en tietenkään osannut avatusta pussista arvioida, paljonko sitä on käytetty, joten happoa meni mehuun näppituntumalla. Jospa osuis määrä suunnilleen kohdilleen!

Keräsin musta- ja punaviinimarjoja, joista olisi tarkoitus tehdä myös mehua. Punaviinimarjoja on niin paljon enemmän, että mehuun suunnittelin laittavani makeuttamaan myös ylivuotisia mansikoita pakkasesta. Mukavaa, kun on aikaa puuhastella kaikenlaista. Tosin juuri tänään mietin, miksi töihin lähtiessä mattojen pesu houkutteli, mutta nyt ei sitten yhtään :)
Lämpöisiä päiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti