torstai 29. elokuuta 2013

Eroon e-pillereistä

Päätin viime viikonloppuna, että nyt loppui pillereiden napsiminen. Ja ennen kuin innostutte; vauvasuunnitelmista ei ole kyse! Olen harkinnut pillereiden lopettamista keväästä lähtien, kun aloin ihmetellä vetämätöntä oloani, outoa turvotusta, iho-oireita... Kävin lääkärissäkin, ja lääkärin vinkistä vaihdoin pillerit sellaisiin, joissa on ns.luonnonmukaisemmat hormonit. Vaihdoin siis Yasminet Zoelyyn. Vaihdos sujuikin näpsäkästi, mutta muutaman päivän jälkeen iski armoton päänsärky ja huimaus, joihin eivät lääkkeetkään tepsineet. Jatkoin kuitenkin Zoelyja, ja olo helpottui. 

Yksi Zoelyn yleisimmistä haittavaikutuksista on akne, ja ihon rasvoittuminen näkyi ja tuntui aika pian. Murrosiästä tuttuja pieniä finnejä ilmaantui otsaan ja nyt viime aikoina myös rintaan sekä päänahkaan. En osaa sanoa, onko ihon muutokset johtuneet enemmän Zoelyn aloittamisesta vai Yasminen lopettamisesta, koska Yasminessa on jotakin ihon kuntoa parantavaa ainetta. Zoelyjen kanssa olo oli ihan ok, joskin minulle ei tepsinyt ainakaan heti alkuun kuukautisia helpottava ja vähentävä vaikutus. Päinvastoin! Kuten ihon kanssa, myös kuukautiskivut saivat minut tuntemaan jälleen oloni 16-vuotiaaksi. Enpä muista, milloin olisin ollut viimeksi niin krampeissa menkkojen takia. Vaikka mieliala olikin Zoelyjen myötä hieman parempi ja virkeämpi, mietin kuitenkin, millaista olisi olla ilman ylimääräisiä hormoneita. Lueskelin asiasta tarinoita netistä, ja vaikka pillerit ovatkin ehkäisykeinona kätevät, päätin kokeilla, millainen olen oikeasti.

Tällä hetkellä olen siis ollut ilman nappejani viisi päivää. Pari päivää sitten alkoi taas tuttu päänsärky, joka kuitenkin onneksi helpottui normaaleilla särkylääkkeillä. Huimausta ei ollut samassa mittakaavassa, hyvä niin, koska muuten en olisi uskaltautunut edes töihin. Tänään olo on ollut erittäin hyvä, mieli on pitkästä työpäivästä huolimatta iloinen ja kevyt. Nestettä tuntuu jälleen irtoavan. Menkatkin alkoivat (liikaa infoa?), mutta kyseessä on kuitenkin pillereiden aiheuttama tyhjennys eikä oman hormonitoiminnan tuotos. Saa nähdä, milloin oma keho alkaa toimia niinkuin pitää...vai alkaako ollenkaan.

Ehkäisy on henkilökohtainen asia, ja itsekin mietin, haluanko tästä jakaa kokemuksiani tutuille/tuntemattomille. Päätin kuitenkin kertoa avoimesti, muuttuuko oloni päätöksen myötä, vai aloitanko sittenkin pillerit taas jossain vaiheessa uudestaan. Kommenttia ja kokemuksia otetaan vastaan!

PS. Valitettavasti ei nyt löydy aiheeseen liittyvää kuvaa ;)

3 kommenttia:

  1. Kannatan ehdottomasti pillereiden lopettamista!! En ennää ikinä aloita.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta :) Ootko kirjoitellut omia kokemuksiasi asiasta?

    VastaaPoista
  3. hah, mun kannan asiaan tiedätkin. ツ hyvä päätös! ja nimenomaan, saat sieltä oman ittes kaivettua esille, omine hormooneines, ilman ylimääräsiä tunnekuoppia , päänsärkyjä ym.

    VastaaPoista