maanantai 12. marraskuuta 2012

Tasapainoilua

Ystäväni otti esille tasapainon elämän eri osa-alueilla. Se pisti miettimään omaa elämää ja tasapainottelua kaiken keskellä. Olen pohdiskellut, mistä johtuu väsymys ja stressi, vaikka asiat ovatkin oikein hyvin. Päädyin lopputulokseen, että elämässäni varsinkin työ ja vapaa-aika ovat epätasapainossa. Teen usein ylitöitä, ja jään helposti ainakin ajatuksen tasolla kiinni töihin vapaa-ajallakin. Suoritan viikon toisensa jälkeen, ja yritän rentoutua viikonloppuisin, mutta kaksi vapaapäivää eivät saa minua tarpeeksi etäälle työasioista. Työtä on vaikeaa ajatella "vain" työnä, kun siinä on kyse toisille ihmisille tärkeistä asioista. Omaan jaksamiseen pitäisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota ja muistaa olla vapaalla hyvällä omallatunnolla. Myös sillä on merkitystä, mitä vapaa-ajallaan tekee. Kaipaan rauhallista kotona oleskelua, mutta liika löllöttely turhauttaa. Jotakin pitää saada aikaiseksi, että mieli pysyy virkeänä, mutta rennolla asenteella.

Muutama vuosi sitten pistin itseni koville, kun kävin ammattikorkeakoulua ensimmäistä vuotta, kirjoitin aikuislukiosta ylioppilaaksi sekä lisäksi kävin viikonloppuisin töissä. Tuohon rumbaan verrattuna yksi kokopäivätyö on iisi homma! Jotakin on kuitenkin jäänyt alitajuntaan tuosta ajasta, ja koen herkästi kiireentuntua. Haluaisin elää ihanaa elämääni ja nauttia läheisten seurasta, omasta kodista sekä tärkeästä työstä ja keskittyä yhteen hetkeen kerrallaan. Millaista irtiottoa tässä sitten tarvittaisiin?

Oma muistilista parempaan jaksamiseen:
-selkeämpi kalenteri (se lyijykynä!)
-säännöllisempi ja monipuolisempi syöminen
-työajan rajaaminen eli puhelin kiinni kotiintulon jälkeen, ylityövapaiden pitäminen, ei työasioiden suunnittelua omalla ajalla
-rentouttavaa hyvänmielen tekemistä vapaa-ajalle
-hemmottelua sillointällöin, esim hieronta tai kampaaja3 kommenttia:

 1. tänään luin jutun riittämättömyydestä. se on kuulemma terve tunne, jota pitää kuunnella. Kropan tapa kertoa, että nyt yrität liian paljon yhtäaikaa. elämä on liian täynnä, et jaksa, eikä sinun kuulukaan jaksaa. se voi opettaa armollisuutta itteemme ja toisiamme kohtaan.=) jos vaaditaan iteltämme paljon (=liikaa), vaaditaan sitä kans toisilta.

  VastaaPoista
 2. Pari postaustani asian tiimoilta:
  http://arjenhetket.blogspot.fi/2012/10/kiireelle-hus.html
  http://arjenhetket.blogspot.fi/2012/10/askel-askeleelta.html

  VastaaPoista
 3. Taitaa se itseltä vaatiminen olla jo niin sisäistettyä, että sitä on vaikeaa tunnistaa. Töissä huolehdin käytännön asiat kuntoon, mutta varmaan jossain syvemmällä ajattelen, että pitäisi pystyä enempäänkin. Iltaan venyvät työpäivät ja tämä pimeys väsyttävät, niihin asioihin ei oikein pysty nyt vaikuttamaan. Täytynee siis lähteä liikkeelle noista muistilistan asioista ja katsoa, mitä siitä seuraa. Ystävien tuki ja ymmärrys on kyllä supertärkeää <3

  VastaaPoista